Oppdretterprofil Kennel Siggen
Corgipost nr.1-2021
Når fikk du din første corgi?
Kennel Siggen importerte sin første welsh corgi pembroke fra England i 1967. Hans navn var Yorken Gallant Knight og han ble mestvinnende hund i Norge i 1968.
Hvorfor valgte dere corgi?
Grunnleggeren av kennelen, Knut Sigurd Wilberg, reiste til England i 1967 for å kjøpe en mops.
Han reiste rundt på utstillinger den sommeren og falt fullstendig for utseende og gemyttet til en pembroke hannhund. Denne hunden fulgte han utstillingskarrieren til under hele oppholdet sitt i England og fikk til slutt overtalt eieren til å selge ham hunden.
Knut Sigurds bror Leif-Herman ble medoppdretter i Kennel Siggen i begynnelsen av 70- tallet. Da Knut Sigurd gikk ut av kennelen i 1973, gikk Rita inn som medeier i 1974- og i 2011 ble Rita og Leif-Hermans datter Julie Wilberg, nå Brandvik, også med i kennelen.
Hvilke egenskaper setter dere pris på hos corgien?
Kennelen startet med schäferhunder og mange av deres egenskaper finnes også hos pembroke. Viktig for oss er gjeterhundegenskapene, at de er robuste, har en passe størrelse og et herlig temperament, at de er lettlærte og intelligente, har en lettstelt pels- og elsker de fleste mennesker, spesielt de i flokken sin.
Og at de ved siden av å være familiehund kan ha en utstillingskarriere, brukes til lydighet, agility, rallylydighet, sporhunder, hjelpehunder og som besøkshunder i institusjoner, er alle verdifulle egenskaper som er viktige å ta vare på.
Hvilke hunder har dere i deres eie?
Vi eier noen flere hunder enn de vi har hjemme. Voksne hunder som er «ferdige» med sin utstillingskarriere plasserer og overfører vi gjerne til familie og kjente. Vi har også noen hunder hos fòrverter. Hjemme bor i dag Queen of Spades (Gullcorgi 2020), Irresistible, Karamell (Gullcorgi 2019), Napoleon, Pretty Woman og Penny Lane.
Hvorfor startet dere med oppdrett?
Kennelen hadde oppdrettet schäferhunder i noen år før vi begynte med pembrokeoppdrett i 1968. Vi syntes at rasen var verdt å ta vare på og videreutvikle. Se også hva vi skriver om målet for vårt oppdrett.
Hvor mange kull har dere hatt?
I perioden 1968 til dags dato har vi oppdrettet 112 kull som tilsvarer ca. 2 kull pr år.
Har dere oppnådd noe som oppdrettere som dere er ekstra stolte over?
Det er flere ting vi vil nevne her.
Først at vi den dag i dag kan føre en av linjene til alle valpene vi har oppdrettet tilbake til stammoren Yorken Dusky Mandy of Kathla som fødte kennelens første pembroke- kull i 1968.
Videre at vi er en av de ledende kennelene i verden på oppdrett av stumphaler, NBT. Etter at kuperingsforbudet kom i Norge i 1989 som første land i verden og deretter spredde seg til flere land, er vi stolte av at vi har tatt vare på dette gamle genet i rasen og oppdrettet hunder med NBT som hevder seg i verdenstoppen eller ligger bak storvinnere i mange land. Vi har oppdrettet hunder som har blitt champions i 31 land inkludert England, USA, Australia og Russland.
I 1983 ble Siggen’s HiFi «Bamsevinner» i Norge. Det er den mestvinnende hund i Norge det året uansett rase.
Vi har også oppdrettet/eid flere verdensvinnere, også veteran- og juniorverdensvinnere.
Men den største utstillingsseieren i våre øyne var nok når Queen of Spades vant best i rasen på verdens største utstilling, Cruft i England, i 2014.
Kennel Siggen fikk Norsk kennel Klubs oppdretterpris i 2002.
Er det noen som er spesielt viktig for dere i forhold til å drive oppdrett?
Den som var viktigst for oss i starten av vårt oppdrett og som var vår mentor til sin død, var Mrs. Peggy Gamble eier av den verdensberømte Blands kennel i England.
Men hele tiden har det vært viktig for oss å ha god kontakt med de beste oppdretterne i verden og reise på utstillinger og besøk for å se på hundene deres og diskutere linjer, avl og oppdrett med dem. Vi har god kontakt med de beste oppdretterne i England, USA, Australia, Asia, Russland og de fleste land ellers i Europa.
Hva er målene for deres oppdrett?
Vårt mål er å oppdrette funksjonsfriske pembroke av ypperste kvalitet og med topp gemytt som vil være til nytte og glede for sine eiere.
Hvilke planer har dere framover?
Fortsette å avle etter våre mål.
Hva ser dere etter i en potensiell valpekjøper?
Det viktigste er at de har satt seg godt inn i rasen. Ikke alle skal ha en pembroke. Den er tøff og har stor egenvilje og kan uten oppdragelse bli et utyske. Derfor må den ha faste grenser fra første stund, men også mye kjærlighet. Da kan den bli verdens snilleste og mest hengivende kamerat.
Vi vil gjerne at våre valpekjøpere skal være interessert i å aktivisere hunden sin. Som tidligere nevnt er rasen lettlært og allsidig og kan benyttes til så mangt.
Vi setter også pris på at våre valpekjøpere ønsker å vise hunden på utstilling, ikke minst for at vi skal få målt vårt avlsarbeid av andre. Vi ønsker også at noen av dem kan tenke seg en fremtid som oppdrettere -og vil gjerne hjelpe dem på veien.
Har dere noen råd til nye corgi-eiere?
Dersom dere har spørsmål eller problemer med hunden deres, kontakt oppdretter. Det er som regel de som kan svare på og hjelpe til å løse de fleste problemene. Google og Facebook er som regel ikke der du finner de riktige svarene. Norsk Welsh Corgi klubbs hjemmeside: www.corgi.no kan også være til god hjelp. Les om rasehistorikk, helse og RAS (rasespesifikke avlskriterier).
Dersom din oppdretter er relativ fersk og ikke føler seg kompetent til å råde deg, ta kontakt med valpeformidler eller en av de erfarne oppdretterne.
Julie Wilberg Brandvik, Rita Tilley og Leif-Herman Wilberg